Dictamus, diktamon, dictam . . .

19. 06. 2013 7:05:05
Zdá se, že krétští bylinkáři to mají velmi jednoduché. Tamnímu herbalismu kraluje totiž jedna jediná bylina, univerzální všelék. Roste exkluzivně pouze na Krétě. Seženete jí napytlíčkovanou snad ve všech supermarketech - místních potravinách. Sypaný sušený diktamon, dictamnus nebo diktam najdete spolehlivě mezi sáčky s kořením na gyros, tzatziki nebo musaku. S jednotným názvem byliny si však Kréťané starosti nedělají. Dokonce ani s jejím botanickým určením, které na pytlíčcích chybělo úplně.

Třemdava bílá.

Na Krétu jsem dojížděla s přesvědčením, že ochutnám čaj z nejproslulejší místní léčivé rostliny - třemdavy bílé, Dictamnus albus L. Můj první pytlíček se sušenou drogou pravil něco hodně podobného – bílý dictam.

„Pravý vznešený diptam čili třemdava neroste ani v Německu, ani v Čechách, nýbrž na ostrově Krétě, odkud se dostává do Benátek a odsud k nám.“ Píše již Mathioli (1501 - 1577) ve svém herbáři. Třemdava bílá však roste i u nás a na Slovensku, patří mezi chráněné rostliny. Navíc její listy, ani květy, byť by se sušením jakkoli zdeformovaly, nemohou vypadat jako ty, které prodávají na Krétě. Teprve dodatečným detektivním pátráním jsem dospěla k jednoznačnému závěru, o který se s vámi ráda podělím.

dictamus.JPG

Origanum Dictamnus.

Krétský čaj dictamus, kterému jsou přisuzovány opravdové zázraky, včetně hojení ran od jedovatých zbraní, je vlastně druh dobromysli. Patří tedy do čeledi hluchavkovitých. Origanum Dictamnus má velmi zajímavou, svéráznou bylinnou chuť. Je známo rovněž pod jménem Dictamnus creticus, ale to už bych byla opatrnější, protože přestává být jasné, že se opravdu jedná o dobromysl, neboli origanum, a né o třemdavu, neboli dictamnus. Ta už totiž patří do čeledi routovitých, takže jsme úplně někde jinde.

Dobromysl krétský.

Dobromysl krétský patří k endemitům ostrova (roste pouze tam), spolu s dalšími asi 160-ti rostlinami. Zeus, vládce řeckých bohů, který se na Krétě narodil a vyrostl tu, daroval údajně dictamus „svému“ ostrovu jako výraz vděčnosti. Bohyně lásky Afrodité dictamus používala k léčení ran svého syna Aenea, zraněného během trojské války. Afrodisiakální účinky rostliny rovněž nasvědčují jejímu napojení na bohyni. Jméno pak získala podle minojské bohyně Diktynny. Dodnes existuje na Krétě množství řek, hor, soutěsek a zálivů, které jsou také pojmenovány po této bohyni. Svatyni Diktyna, později zasvěcenou Venuši, naleznete na poloostrově Rodopou.

Výborný pravý dryák.

Již staří Kréťané pili čaj z dictamu a proto prý měli zdravé a dlouhé životy. Tradičně se užívá proti stárnutí. Místní ho dodnes používají jako dezinfekční prostředek při léčbě a hojení ran. Stejně, jako to dělal slavný antický lékař Hippokrates. K tomuto účelu se hodí čerstvá šťáva, nebo rozdrcená sušená droga. Zejména je doporučován jako lék na žaludek, bolavý nebo překyselený. Působí jako nervové tonikum. Pije se i při nachlazení. Zmírňuje menstruační bolesti. Usnadňuje porod. Jeho tinktura v raki – místní pálence – se používá jako prostředek k čištění pleti. Dictamus je rovněž využíván při výrobě přírodní kosmetiky.

dictamus2.JPG

„Diptam je přirozenosti horké a suché na třetím stupni. Otvírá, ztenčuje a vyhání...hojí jedovaté rány a jest moc této byliny tak silná, že již svou vůní zapuzuje hady a všelijaké jiné žížaly jedovaté a živočichy, jakmile by se jich dotkl, a je dokonce i hubí. Summou je to výborný pravý dryák.“

(Mathioli, Herbář neboli bylinář.)

„Vypráví se, že na ostrově Krétě divoké kozy, které byly postřeleny myslivci, požírají tuto bylinu a tím způsobem z nich vypadávají šipky, střely a špičky.“

(Mathioli, Herbář neboli bylinář.)

Autor: Jaroslava Malinová | středa 19.6.2013 7:05 | karma článku: 17.71 | přečteno: 3480x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 7.32 | Přečteno: 134 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 40.80 | Přečteno: 8787 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.43 | Přečteno: 426 | Diskuse

Ivana Dianová

Utržená ze řetězu

Použila jsem samozřejmě nadsázku, ale musím se přiznat, že utrženě si kapku skutečně začínám připadat. Hledám, ba slídím, sháním, toužím a těším se. Strašně!

25.3.2024 v 20:38 | Karma článku: 24.06 | Přečteno: 666 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1131
"Člověk je věc veřejná". Řekl mi před lety kamarád Michal. A já ráda píšu. Děkuji za možnosti svoje psaní sdílet, je pro mne obrovskou motivací k tvorbě textů a k focení.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...