Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tantra pro ženy.

Poté, co jsem své tělo začala vnímat jako chrám Bohyně, nikoli Boha, dostalo dříve tolik opomíjené uspokojování fyzických potřeb nádech bohoslužby. Konečně. Nepřišlo to ale samo od sebe. Původně mi tantra připadala jako příliš silná, ba přímo nebezpečná spirituální technika. Nebýt mé milé kinezioložky, štířice s ascendentem ve štíru, možná bych na ní vůbec nešla. Tak dokonale mě rozebrala, že už se v tom nedalo pokračovat. Intelekt kapituloval. Ale potřeba posunout se v životě někam dál, na lepší, neustala. Zapojila jsem se do projektu www.zenyzenam.cz a zatoužila po ryze ženské společnosti, kterou v běžném životě postrádám. Jen tak spolu být a společně se radovat z toho úžasného daru, že jsme ženy.

Na malém oltáříčku uprostřed místnosti hoří svíčky, stojí tam i několik sošek bohyní a předměty s ženskou symbolikou. Jen představivost deformovaná patriarchální kulturou může vidět falické symboly v objektech, jako jsou menhiry, stromy, houby, objektivy drahých fotoaparátů a třeba propisky, a nevidět zároveň jóni (sanskrtský výraz pro…ženský pohlavní orgán) v mušlích, květech orchidejí, motýlích křídlech nebo jeskyních. Vidím jí tam a cítím se přitom silná. Ta energie se v zesílené formě stává extatickou, mám chuť křičet a tančit, projevit se…což je právě to, co podle svojí kinezioložky nejvíc potřebuju udělat.

Tantrická cvičení s ostatními ženami mi umožnila zažít takovou blízkost, že jsem je všechny začala nazývat svými sestrami. Z každého setkání odcházím zářící a šťastná, plná úžasné ženské energie. Můj taneční projev nikdy nebyl moc spontánní, ale mezi ženami začal být.  Přinesené dobrůtky, které se sestrami na setkáních ochutnáváme, se začaly proměňovat v malé orgasmy v mých ústech. Jen si to dovolit a uvědomit. S obdivem zírám na sošku věstonické Venuše, umístěnou na oltáři Bohyně a říkám si, jak je nádherná. Jak to, že mi to tak dříve nepřipadalo?  Ženské tělo nádherné je, ať má jakoukoli individuální formu, má prostě krásu zakomponovanou ve své stavbě, všechny jsme Bohyně, všechny jsme Venuše. Na našich setkáních nebyla ani jedna žena, která by se nerozzářila a ve které bych Bohyni neviděla. Vidím jí zřetelně i v sobě.

Spirituální cesta ženy se mi začala odkrývat jako cesta uctívání vlastního těla. Včetně smyslů a způsobů, jak skrze ně prožívat rozkoš. Nikoli z prázdného hedonismu, ale jako bohoslužbu.

Navzájem se masírujeme se slovy: „Krásná ženo, vstup do mého doteku, jako do věčnosti.“ A skutečně, vjem doteku se stává blaženou přítomností. Tolik voní věčností, kde není předtím ani potom.

Nemám nic cennějšího, co bych Bohu, resp. Bohyni mohla nabídnout, než vlastní rozkoš, nebo snad radost, jestli rozkoš někoho uráží. Askeze nefunguje a myslím, že je jedním z výmyslů samotného knížete pekel. Ledaže by přinášela nějaký mně zatím neznámý druh rozkoše… Vedle Ježíše Krista, nejvěrnějšího průvodce, mně začala zajímat Marie Magdaléna. Jaký ženský princip kromě Panny Marie, ke které jsem se modlila v těhotenství, křesťanství může obsahovat?

Příroda, plodnost, život, umění, kultura, krása, radost, sexualita, vůně, chutě...to všechno a mnohem víc odhaluji jako dary ženské stránky božství. Učím se poznávat její jména, příběhy a aspekty, jak je zachytily dávné kultury. Jsou stále živé. Objevuji v sobě pannu, matku, stařenu a čarodějku, oslavuji svůj měsíční cyklus. Na každou menstruaci se těším jako na očistu a obnovu do dalšího tvůrčího cyklu. Pokračuji v krasojízdě.

Vracím se v představách zpět, jen několik tisíc let, do dob matriarchátu, kdy svět ještě nebyl postavený na hlavu a Bohyně vládla i srdcím mužů, kteří kvůli tomu nebyli o nic méně muži. Asi věděli, že z žen dostanou to nejlepší, když jim budou prokazovat úctu a lásku. Určitě byli o to kultivovanější a spokojenější, o co hlubší spojení se svými Bohyněmi prožívali.

Jsem velmi šťastná jako žena a být mužem mi připadá jako ta méně radostná možnost, což ale určitě není, jen musím doplnit ještě nějaké vhledy do svojí skládanky. Koneckonců sluneční mužská energie je tím, co nás pozvedá nad pozemskou sféru, k duchovním světům. Ženská lunární energie vládne „pouze“ Zemi. To pouze by mě nemělo vůbec napadat. Ani by mi Vesmírné výšiny neměly připadat důležitější, než Země pod mýma nohama. Můj vnitřní muž, ten duchovní mistr, tulák po hvězdách, nositel nejčistších idejí, by měl oddaně vzhlížet k mojí vnitřní ženě a sloužit jí, zatímco ona udržuje život.

Katka, moje učitelka tantry, umí říkat NE s úsměvem. Já, stále nastavená každému vyhovět, s tím mám problém. Ne s úsměvem mně šokovalo, ba zpočátku znechucovalo. A vida, už to zkouším taky. A víte proč se spokojeně usmívám, když něco odmítám? Mám radost, že jsem zase jednou dokázala říct ANO sama sobě.

Když říkám NE, říkám tím ANO sama sobě.

Takové NE je odpovědí těla a vychází instinktivně z břicha, nebo z jóni. Nikoli z hlavy nebo ze srdce. NE umí říkat tělo hýčkané a vážené svou majitelkou. Ta dovede zachytit jeho signály a dovolí jim projít skrz srdce a hlavu až do projevu. Jen tak se může stát sama sebou, vtělenou Bohyní.

„Bohyni nebude nikdo srát na hlavu.“ Říká Katka.

Ani vám ne, milé Bohyně, které jste dočetly až sem.

www.zenskekruhy.cz

 

 

 

Autor: Jaroslava Malinová | pondělí 12.8.2013 22:23 | karma článku: 16,15 | přečteno: 1762x
  • Další články autora

Jaroslava Malinová

Letnice - svátek květin a Ducha Svatého

Vzato „pohanským“ okem, Letnice uzavírají jarní svátky, kterými má být oslavena opětovně nabytá plodnost země a zajištěna úroda. Z pohledu křesťanského teprve ony jsou vlastně korunují a dovršují oslavu Velikonoc. Nastávají vždy v neděli a v pondělí přesně padesát dní po Božím hodu Velikonočním. Proto se jim latinsky říká Pentecostec. Pevně stanovené datum v kalendáři nemají.

5.6.2014 v 16:17 | Karma: 15,01 | Přečteno: 768x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Malinová

Test stylu

Právě mi přišel výsledek testu. Testu stylu. Byla jsem na něj moc zvědavá, protože mi nikdy nebylo jedno, co mám na sobě. Barvy, materiály a střihy od dětství podrobuji konfrontaci s osobností, kterou se zrovna cítím být. Mnohé z kousků oděvu ještě vypadnou ve druhém kole – ve zkoušce z pocitu, který se dostaví při jejich nošení. Bohužel bez ohledu na to, že prošly prvním výběrem, na konci kterého se za ně musí zaplatit.

10.4.2014 v 11:47 | Karma: 8,87 | Přečteno: 429x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Malinová

Astrologické narozeniny

Astrologické narozeniny máme každý rok, někdy okolo obvyklého data narozenin. Jejich chvíle se nestanovuje podle kalendáře, nýbrž metodami astrologickými. Zajímá nás přitom okamžik konjunkce nativního Slunce – Slunce z nativního horoskopu, se Sluncem toho kterého roku. Znamená to objevit ve svém astrologickém programu funkci solar return. Počítá se zpravidla pro místo aktuálního pobytu zrozence. Když se tato dvě Sluníčka setkají, na stupeň a minutu přesně, vznikne tzv. solární horoskop, neboli solár. Zajímavá prognostická pomůcka, jejíž výpovědní možnosti zahrnují právě jeden roční cyklus oběhu Země okolo Slunce.

2.2.2014 v 18:06 | Karma: 11,07 | Přečteno: 1089x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Malinová

Zlaté kapradí.

Mnoho bylin je spojováno se svátkem letního slunovratu a s tajemnou svatojánskou nocí. Žádná z nich ale nevládne v legendách takovou magickou silou, jako kapradina. Kapraď samec, nejrozšířenější druh čeledi kapraďovitých, nalezneme v našich lesích běžně. Přesto na mně vždy působila zvláštním dojmem. Vzdálená, tajemná, neuchopitelná, tak odlišná svým tvarem i vyzařováním. Nikdy jsem ji neutrhla, proč taky? Jakoby patřila spíše lesním skřítkům, než lidem.

2.2.2014 v 13:59 | Karma: 8,80 | Přečteno: 677x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Malinová

Hromnice – poslední okamžiky Vánoc a předzvěst jara.

Na Hromnice zima s létem potkala se, praví lidové pořekadlo. Niternost zimních nocí odezněla. Zážitek vánočního jasu se stal vzpomínkou, ve které ještě trochu žijeme. Zároveň pomalu, z tepla domova, vyhlížíme první bouři s hromy a blesky. Do duše opět začíná proudit smyslový svět tam venku. Keltové 1. února vyorávali symbolickou první brázdu do otevírající se země, aby uctili bohyni jara Brighid.

26.1.2014 v 13:12 | Karma: 17,32 | Přečteno: 589x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Malinová

Bdí duše ze-mě

Prožívajíc zimní období, kdy země chladem tuhne a voda mrzne, podivuji se často, kam se všechna ta ještě nedávno všudypřítomná životní síla poděla. Podle jakého zákona z rostlin často zbývají už jen kořeny a semena? Proč hmyz a někdy i zvěř zalézají do podzemí? Co to všechno znamená na další a další rovině symbolů, ze kterých se skládá naše realita?

31.12.2013 v 1:39 | Karma: 7,95 | Přečteno: 231x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Malinová

Slavnost slunce rodícího se v zemi

Vánoční slavnost je slavností zasvěcení, jíž se má znovu získat porozumění pro zrození Ducha. Lidstvo ji stále více potřebuje, aby mohlo správně jít svou pozemskou cestou, za svou vlastní transformací.

24.12.2013 v 16:22 | Karma: 7,34 | Přečteno: 264x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Malinová

Jak se kreslí Mikuláš

Předškolní děti to vědí. Bez šablony, bez vzoru, nechávají volný průchod vlastnímu výrazu. Každý den, trpělivě čekajíc, až se můj předškoláček převlékne, obdivuji se té nádheře. Pochopila jsem za tu dobu jednu věc: Mikulášů je hodně, hodně moc, každý má toho svého. Protože se děsím chvíle, kdy paní učitelka obrázky sundá z nástěnky, děti si je rozeberou domů, syn nastoupí do školy a přestane kreslit, beru foťák a vy můžete obdivovat se mnou, jestli chcete.

12.12.2013 v 10:51 | Karma: 15,96 | Přečteno: 737x | Diskuse| Fotoblogy

Jaroslava Malinová

Vánočná výstava v Betlémské kapli

Již tradičně chodíme s dětmi před Vánoci obdivovat ty nejkrásnější betlémy do sklepa Betlémské kaple. Letos jich tam bylo méně. Nosným tématem letošní výstavy se staly české pohádky. Proto je část prostor věnována loutkám a divadlu. No co, dětem se stejně nejvíc líbí pumpovat vodu a pouštět jí do vodopádu, procházka temným lesem Řáholcem a elektrický vláček. A já si můžu trošku zafotit.

6.12.2013 v 11:35 | Karma: 11,76 | Přečteno: 375x | Diskuse| Fotoblogy

Jaroslava Malinová

Svatý Martin z Tours a svátek světel

Okolo svátku Svatého Martina, 11. listopadu, se kvalita života rozhodujícím způsobem mění. Stahuje se dovnitř. Začíná tzv. "období světel", které potrvá až do Hromnic. Zatímco venku se rozhostila tma a zima, v srdcích lidí může začít hřát plamínek vzájemnosti a sdílení. Alespoň v minulosti tomu tak bývalo. Lidé se scházeli v rodinách a s přáteli, okolo jednoho zdroje světla a tepla, kterým bývala kamna, krb nebo ještě dříve ohniště. Prožitek vzájemnosti uprostřed kruhu blízkých lidí tak bezděčně rozdmýchal i teplo a světlo v jejich srdcích. Venku zatím bývá mlhavo a pošmourno, možná už poletuje i první sníh.

10.11.2013 v 9:58 | Karma: 12,66 | Přečteno: 641x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Malinová

Tut-anch-Amon

Probírám se fotkami z výstavy Tutanchamon, jeho hrob a poklady. Ráda bych rozuměla té zvláštní symbolice, která se na pohřebních předmětech stále opakuje. Ráda bych věděla, jestli se mladičký faraon tam za branami smrti skutečně stal slunečním bohem, jak měl zajistit nesmírně nákladný pohřební rituál. Vyplatilo se vůbec obětovat v době bronzové takové množství zlata pro zajištění posmrtné existence jediného člověka? Šlo přitom ještě o něco hlubšího, obecnějšího? Měl takový pohřeb vliv na blaho celé země? Byl symbolickým vyjádřením esoterního poznání své doby, jak se mi stále dere na mysl? Sahal vliv egyptských kněží skutečně až do záhrobí? Na Tutanchamónově čele se skví emblém supice a kobry, symbolizující jeho vládu nad Horním i Dolním Egyptem. Opravdu jen symbolika z fyzické pláně, nebo šlo o horní a dolní svět dobře známý hermetikům všech dob? Samé otázky. A fotky.

3.11.2013 v 17:16 | Karma: 19,29 | Přečteno: 969x | Diskuse| Fotoblogy

Jaroslava Malinová

Brána podzimu otevřená: račte vstoupit.

„Dny se krátí, srdce rozjasňuje, srdce rozjasňuje, nad zářivým podzimem svatý Michal kraluje“. Pokud vás zajímá, co tento dětský popěvek znamená, jste tady správně. V průběhu ročního cyklu dochází, jak víte, ke dvěma rovnodennostem a dvěma slunovratům. Každý z těchto zlomových bodů nese v sobě nějaké poselství. Tři z nich jsme se snad naučili prožívat křesťanským způsobem. O Vánocích se klaníme právě narozenému Spasiteli, o Velikonocích si připomínáme jeho smrt a zmrtvýchvstání. Doba SvatoJánská zůstává stále prodchnuta pohanstvím, léto začíná a mocně působí na naše smysly. Jedna slavnost však stále chybí, slavnost podzimní rovnodennosti. Zakladatel duchovní vědy zvané anthroposofie, Dr. Rudolf Steiner, již před sto lety jasnovidně doplnil křesťanské oslavy i o tu poslední, která ještě scházela – podzimní slavnost michaelskou.

20.9.2013 v 9:58 | Karma: 6,22 | Přečteno: 442x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Malinová

Keramické trhy v Berouně.

Keramické trhy v Berouně se letos v září obzvlášť vyvedly. Loni mi to nevyšlo. Letos ano a dokonce i s novým foťákem v ruce. Jestli to letos nevyšlo Vám, potěšte se se mnou fotkami. Srdce každého milovníka keramiky prostě musí zaplesat, tak jako to moje. Tak si pěkně zaplesejte, jestli chcete.

12.9.2013 v 11:00 | Karma: 20,57 | Přečteno: 2260x | Diskuse| Fotoblogy

Jaroslava Malinová

Vaginální žena Sheela-na-Gig.

Je pozoruhodné, že právě ranně středověká Evropa nabízí galerii kamenných soch žen odhalujících své genitálie ve zdánlivě necudném gestu, které vyráží dech i dnes. V podřepu doširoka roztahují nohy a někdy dokonce rukama rozevírají své stydké pysky. Kdo a proč je nechával umístit na fasádách kostelů a hradů, často tak, aby zůstaly ze země neviditelné? Vědci si nad tím marně lámou hlavy. Stopy k tajemným kamenickým bratrstvům, která tzv. Sheely-na-Gig stvořila, již k nalezení nejsou. Stále se tak jedná o jednu z největších hádanek románského sochařství.

16.8.2013 v 10:40 | Karma: 23,66 | Přečteno: 2762x | Diskuse| Ostatní

Jaroslava Malinová

Na svatého Jana přichází čas prožít kolotání smyslů.

"Na Svatého Jána, otvírá se (létu) brána." Jakou to tajemnou bránou poznání člověk prochází v této roční době? Budeme-li se takto ptát na všech významných zastaveních ročního cyklu, dojdeme ke vjemům oněch věcí, které Nebesa vpisují po věky do Země. Nalezneme mocný zdroj sebepoznání a také univerzalistické praideje, stojící u kořenů všech známých forem lidových slavností. Některé nové možná doplníme a staré prožijeme hlouběji.

20.6.2013 v 11:55 | Karma: 8,78 | Přečteno: 424x | Diskuse| Ostatní

Jaroslava Malinová

Dunkelterapie, aneb jak jsem bubáky nakonec neviděla.

Na Nový rok 2012 mi kamarádka darovala lahvičku s koloidní platinou. Ta kamarádka není žádný béčko. Druhé dítě porodila doma, byla na holotropu a loni strávila týden v úplné tmě. Vrátila se odpočatá, nadšená a všechny nás dlouze objímala. Zdálo se mi to nepochopitelné a ona prostě úžasná. Začala jsem si přát zažít svojí vlastní tmu na vlastní kůži.

19.6.2013 v 14:05 | Karma: 12,87 | Přečteno: 815x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Malinová

Dictamus, diktamon, dictam . . .

Zdá se, že krétští bylinkáři to mají velmi jednoduché. Tamnímu herbalismu kraluje totiž jedna jediná bylina, univerzální všelék. Roste exkluzivně pouze na Krétě. Seženete jí napytlíčkovanou snad ve všech supermarketech - místních potravinách. Sypaný sušený diktamon, dictamnus nebo diktam najdete spolehlivě mezi sáčky s kořením na gyros, tzatziki nebo musaku. S jednotným názvem byliny si však Kréťané starosti nedělají. Dokonce ani s jejím botanickým určením, které na pytlíčcích chybělo úplně.

19.6.2013 v 7:05 | Karma: 17,95 | Přečteno: 3480x | Diskuse| Ona

Jaroslava Malinová

Některé rostliny Kréty.

Na Krétě jsem byla začátkem června a fotila ty rostliny, které mi tak nějak vystoupily před objektiv. Zdaleka se nejedná o nejrozšířenější druhy, ale za typické bych je označila skoro všechny. Každá ode mně dostala i botanické určení, až na dvě poslední, takže pokud chcete, nabízím vám hodně těžkou hádanku. Pokud zrovna nejste botanik se zájmem o středomořskou flóru. Přeji pěkné pokochání.

18.6.2013 v 15:33 | Karma: 30,87 | Přečteno: 3617x | Diskuse| Fotoblogy

Jaroslava Malinová

Po-volání.

Někdo ví už ve škole, čím se stane. Jiní se hledají postupně. Nakonec máme všichni nejraději své jisté. Přesto se každému může stát, že nedokáže pokračovat v tom, co dělá a je nucen vydat se do zdánlivého neznáma. Po volání své duše. Ve skutečnosti však cesta k nalezení vlastního po-volání vždy vede přes činnosti známé a milované. A ono samo je nakonec velmi obyčejné.

17.6.2013 v 20:35 | Karma: 6,66 | Přečteno: 305x | Diskuse| Osobní
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1131x
"Člověk je věc veřejná". Řekl mi před lety kamarád Michal. A já ráda píšu. Děkuji za možnosti svoje psaní sdílet, je pro mne obrovskou motivací k tvorbě textů a k focení.